W
NW
N
N
NE
W
the Degree Confluence Project
E
SW
S
S
SE
E

Russia : Respublika Tyva

38.8 km (24.1 miles) NW of Chazylar, Respublika Tyva, Russia
Approx. altitude: 1105 m (3625 ft)
([?] maps: Google MapQuest OpenStreetMap ConfluenceNavigator)
Antipode: 53°S 83°W

Accuracy: 8 m (26 ft)
Quality: good

Click on any of the images for the full-sized picture.

#2: View to the North #3: View to the South #4: View to the West #5: GPS data #6: Visitors #7: Kizhi-Khem riverhead #8: Lenoks and graylings #9: We are more and more close to the pass #10: Rafting on Kizhi-Khem river #11: On the route #12: "Zarja" waterjet boat

  { Main | Search | Countries | Information | Member Page | Random }

  53°N 97°E  

#1: General view of the confluence

(visited by Alexey Kryuchkov, Andrey Kazarin, Katerina Nekludova, Vladimir Turin and Roman Kondratiev)

English

09-Авг-2010 – В уже далеком 2009 году мы заканчивали наш поход в горячих источниках санатория Хакусы, что на Байкале. Вместе с нами там же отдыхала группа туристов, от которых мы узнали, что в Саянских горах есть таинственные «места силы», да и вообще этот район полон нехоженых рек и красивейших гор. Это утверждение стало отправным в планировании маршрута на 2010 год. Связаться с космосом, конечно, всем хотелось, но это не было определяющим условием. Подбирая рыбную, безлюдную, соответствующую нашей подготовке реку, мы остановились на Кижи-Хеме. Ну, и конечно же моей радости не было предела, когда в нескольких сотнях метрах от реки я увидел точку пересечения 53° сш и 97° вд. Радиальный выход с реки на эту точку был тут же запланирован.

В общем, хочется сказать, что маршрут получился очень насыщенным. На поезде с пересадкой мы добрались до Нижнеудинска. Там нас уже встречал бортовой Урал и водитель Михаил. До ручья Катышного нам предстояло проехать более 300 километров по тайге. Значительная часть пути пролегала просто по руслам рек, причем глубина порой была больше полутора метров. С остановками на обед и сон, к вечеру следующего дня мы прибыли на ручей Катышный. В этих местах ведется промышленная добыча золота, поэтому ручей сильно перекопан.

Дальше не мог проехать даже Урал. Удивительно, но в 30 километрах есть поселок Гутара, с населением несколько сот человек. Дорога туда есть только зимой. Летом можно улететь на вертолете. Живут в основном охотой и рыболовством. Есть школа, медпункт, метеостанция. Так же рядом находится заповедник. Связи с поселком практически никакой нет, только рация на метеостанции и спутниковый телефон в администрации. Солярку завозят раз в год, поэтому генератор работает только несколько часов в сутки и, соответственно, электричество в поселке есть только в это время. Правда, в школе, говорят, у детей есть интернет, видимо, по спутниковому каналу. Живут в поселке русские и буряты. От безделья многие начинают пить.

Один из немногих заработков летом – это помощь туристам в заброске в отдаленные уголки Саян. Нам очень повезло, что заранее удалось связаться с одним из каюров, живущих в Гутаре – Андреем Морозовым, высоким жилистым охотником с карабином СКС за плечом. Этаким лесным жителем, бывающим дома только зимой. Вместе с ним, его товарищем Денисом, восемью лошадьми и собакой по кличке Рублик нам предстояло пройти около 110 километров, перевалить 3 перевала (включая Мус-Дак-Дабан, 2132 метра), пройти вдоль рек Мурхой, Уда, Чело-Монго, пересечь несчетное количество ручейков и болотин. Через 6 дней гулянья по девственной тайге мы оказались в верховьях реки Кош-Пешь. Из-за слишком опасной тропы дальше лошади идти уже не могли. Простившись с каюрами, мы взвалили рюкзаки на спины и двинулись дальше. На следующие сутки пешая часть маршрута была закончена окончательно – мы наконец добрались до желанной нами реки Кижи-Хем. Остаток дня и весь следующий день мы строили катамараны.

Дальше начиналась водная часть нашего путешествия. На двух четырехместных катамаранах мы отправились вниз по реке на встречу рыбалке и порогам. На 5-й день сплава мы дошли до места на реке с кратчайшим расстоянием до точки 53°N 97°E. Навигатор показывал, что до точки около 700 метров. Собрав группу желающих, мы выдвинулись в направлении стрелки навигатора, оставив остальных ловить рыбу и отдыхать. Двигаться было достаточно легко, зарослей практически нет, красивый светлый лес из берез, лиственниц и кедров. Периодически приходилось перелезать через поваленные деревья. Так же пересекли несколько довольно натоптанных звериных троп. Точка оказалась расположена на склоне холма возле поваленного дерева. 20 минут на фотографирование и разговоры – и мы уже идем назад. За время нашего отсутствия оставшиеся члены группы поймали нескольких ленков и хариусов. Дальше было 2 дня сплава по Кижи-Хему, Хамсаре и Бий-Хему до поселка Ырбан. Оттуда теплоход Заря отвез нас в город Кызыл. Помывшись в бане и переночевав, мы уехали в г. Барнаул, откуда кто поездом, кто самолетом, вернулись в Нижний Новгород.

Вот такое увлекательное и запоминающееся путешествие мы совершили в 2010 году.

English

09-Aug-2010 – In the already far 2009 year we were ending our outdoor trip in the hot springs resort Khakusy on the Baikal lake. We met with a group of tourists who told us about mysterious "places of power" located in Sayan mountains, and about the area which is indeed full of untrodden rivers and mountains. This statement was starting point for planning of our new trip in 2010. Everyone wanted to visit places where it is possible to connect with the cosmos of course, but it was not a main goal. We were choosing the river which is full of fish, uninhabited, according our experience, and we finally stopped at Kizhi-Khem river. And of course I was very happy when I saw the confluence 53°N 97°E in a few hundred meters from the river. Radial trip to this point was immediately scheduled.

In general, I want to say that the trip was extremely eventful. On the train we arrived to Nizhneudinsk town. The Ural track and it's driver Mickhail had already waited us there. Up to the Katyshny brook we travelled over 300 kilometers through the taiga. A significant part of the way run onto and along the riverbeds, and the depth was sometimes more than one and half meter. With several stops for dinner and for sleep we arrived to Katyshny stream by the next day evening. There is industrial extraction of gold there, so the rivulet is strongly dug up.

To move forward it was impossible even for the Ural track. Surprisingly, but around 30 kilometers from our place there is Gutara village, with a population of several hundred people. The road to this village is available only during the winter. Summer access is available by helicopter. The main job of population is hunting and fishing. There is a school, first aid station, weather station. There is the nature reserve area just nearby. Communication with the world is only through a radio station available at weather station and by satellite phone in the village administration. Diesel fuel is delivered to the village once a year, so the generator produces electricity only several hours a day. Children at the school have access to Internet, apparently over the satellite channel. Population consists of Russian and Buryat. Due to idleness, many people become a drunkard.

One of the few earnings during the summer for local population is to help hikers in getting to the remote corners of Sayan Mountains. We were very lucky that the we had preliminary contacts with one of the local mushers, Andrey Morozov, who lives in Gutara village. Andrey is a tall sinewy hunter with SKS carbine over his shoulder. He usually spends almost all the time in taiga and rarely he is at home, mostly in the winter. Together with him, his friend Denis, eight horses and a dog named “rublik” (one rouble coin) we had to go about 110 kilometers, overcome 3 passes (including Mus-Dak-Daban, 2132 meters), walk along the Murkhoi, Uda, Chelo-Mongo rivers, cross countless number of streams and wetlands. After 6 days ride through the virgin taiga we were in the headwaters of Kosh-Pesh river. Because of too dangerous path it was impossible to continue our trip with horses. Having said goodbye to the mushers, we saddled our backpacks and moved on. The next day walking part of our route was finished eventually – we finally achieved the cherished Kizhi-Khem river. The remaining of the day and next day we spent in catamarans assembling.

Next part of our journey was rafting. On two four-person catamarans we set off down the river for fishing and water rapids overcoming. On the fifth day of rafting we got to the place on the river with the shortest distance to the confluence 53°N 97°E. Navigator showed that the distance was about 700 meters. We gathered a group of enthusiasts and pushed forward in the direction according to the GPS arrow. The rest of our crew stayed for fishing and relaxing. Walking path was quite easy, there was little undergrowth inside beautiful light wood of the birch, larch and cedar. Periodically we had to climb over fallen trees. Also we crossed several well-trampled animal paths. The confluence point was located on a hillside near a fallen tree. We spent 20 minutes for taking pictures and talking and then we're going back. During our absence the remaining members of the group had caught several lenoks (Brachymystax) and graylings. Then there were 2 days of rafting on Kizhi-Khem, Khamsara and Biy-Khem rivers until Yrban village. Then the hydrojet ship “Zarya” took us to the Kyzyl city where we visited local sauna and had a sleep. Next day we rented a minibus and went to Barnaul city. Then (someone by train, someone by aircraft) we returned to Nizhny Novgorod city.

That was exciting and memorable journey we performed in 2010.


 All pictures
#1: General view of the confluence
#2: View to the North
#3: View to the South
#4: View to the West
#5: GPS data
#6: Visitors
#7: Kizhi-Khem riverhead
#8: Lenoks and graylings
#9: We are more and more close to the pass
#10: Rafting on Kizhi-Khem river
#11: On the route
#12: "Zarja" waterjet boat
ALL: All pictures on one page